Broskve

I když je broskvoň původem z daleké Číny, patří v současnosti u nás k velmi oblíbenému ovoci. Podle doby zrání se dělí na rané, středně rané a pozdní. Broskve patří k náročnějším ovocným druhům na klimatické podmínky, jsou samosprašné. Půdy vyžadují lehčí až středně těžké, hlinitopísčité až hlinité, dobře zásobené živinami a vláhou. Nesnáší vyšší obsah vápníku v půdě, kde trpí chlorózou.

 

Redhaven

REDHAVEN.JPG

Vznikla v USA křížením odrůd Halehaven a Kalhaven, u nás registrována v roce 1963. Růst bujný se širokou korunou. Plody střední, kulaté, jemně ojíněné, karmínově červené. Dužnina žlutá, oddělitelná od pecky, s chutí sladkou, aromatickou. Středně raná odrůda, zraje 5.-10. srpna. Odolnost proti nízkým teplotám v době květu je vysoká. Plodnost brzká, velká, pravidelná, je to nejvíce rozšířená odrůda. Zpět