Broskve
I když je broskvoň původem z daleké Číny, patří v současnosti u nás k
velmi oblíbenému ovoci. Podle doby zrání se dělí na rané, středně rané a
pozdní. Broskve patří k náročnějším ovocným druhům na klimatické
podmínky, jsou samosprašné. Půdy vyžadují lehčí až středně těžké,
hlinitopísčité až hlinité, dobře zásobené živinami a vláhou. Nesnáší
vyšší obsah vápníku v půdě, kde trpí chlorózou.
Vznikla v USA křížením odrůd Halehaven a Kalhaven,
u nás registrována v roce 1963. Růst bujný se širokou korunou. Plody
střední, kulaté, jemně ojíněné, karmínově červené. Dužnina žlutá,
oddělitelná od pecky, s chutí sladkou, aromatickou. Středně raná odrůda,
zraje 5.-10. srpna. Odolnost proti nízkým teplotám v době květu je
vysoká. Plodnost brzká, velká, pravidelná, je to nejvíce rozšířená
odrůda.
|